photo from: hypnobirthingutahcounty.com

Kako bi se porod uspješno odvio zdjelično dno mora se opustiti, sakrum pomaknuti unatrag, a trtica otvoriti kao mala vrata za bebu. Kako bi izašla beba se mora rotiranjem prilagoditi obliku zdjelice dok se spušta. Tu rotaciju mi joj uvelike olakšavamo svojim kretanjem, ali ključna riječ ovdje je “spušta” – beba se može spuštati samo ako smo mi uspravne, inače se doslovno mora penjati van iz naše vagine. Želimo li joj uistinu otežati dolazak na ovaj svijet?

 
Najčešća greška koju činimo u porodu jest da se na prvi znak trudova jako uzbudimo, prekinemo sa svim aktivnostima i napeto isčekujemo odlazak u bolnicu. Možda smo već odjurili u bolnicu, samo da bi razočarano otkrile da nismo ni blizu poroda.
Najbolje je zato, sve dok nam trudovi to dopuštaju, laganini nastaviti s planovima koje smo imale za taj dan: dovrši taj ručak, prošetaj se s djecom, odi na plivanje, kavu s frendicama. Bez brige, znati ćeš kad tvoj porod uistinu počne: kad trudovi postanu uistinu bolni i osjetiš potrebu povući se u svoj svijet, možeš prekinuti kavu, spakirati ručnik za plažu, ostaviti obitelj da raspremi stol i povući se u svoj mirni kutak.
 
I kad porod ozbiljno krene ostani što više u pokretu: kreći se na lopti, šeći, hodaj po stepenicama, pleši, čuči, budi na sve četiri, valjaj se po krevetu, visi s plahte, visi s partnera, pleši s njim. Apsolutno sve što ti odgovara i ugodno je – to je ono što trebaš raditi.
To ne znači da nećeš imati trenutke odmora, ležanja, tuširanja, opuštanja u toploj kupki, redovitih obroka, ali kad trudovi postanu bolni, upravo pokret će ublažiti bol. Ona nas na taj način vodi kroz porod, pokazujući nam koji položaj upravo sad odgovara bebi.
Kod kuće smo slobodne kretati se kako i koliko želimo bez ograničenja – možemo skakati po sobi, voditi ljubav, spavati ili valjati se po podu i šteta je ne iskoristiti tu slobodu.
 
Kretanje u bolnici nije toliko slobodno, ali i dalje je moguće. Ako se nađeš u bolnici u kojoj imaš svoju sobu za rađanje, vrlo vjerojatno ćeš imati mogućnost kretati se po njoj kad ostaneš sama, ali u svakoj bolnici sve do izgona možeš zahtjevati da šećeš po hodniku, stubištu, čekaonici, da se krećeš oko kreveta ili prošećeš do wc-a, pa provedeš malo vremena na školjci – izvrsnom položaju za otvaranje.
 
Mnoge bolničke intervencije, iako to nitko ne spominje, zapravo znače da se više ne možeš kretati. CTG te najčešće veže za krevet – no možeš odbiti kontinuirano praćenje i dogovoriti povremeno, a kretati se između. I sa CTG-om se možeš kretati koliko žica dopušta, ali imaj na umu da može doći do gubitka signala zbog kretanja i lažne uzbune koja te može nepotrebno uznemiriti.
Bilo kakva infuzija može značiti da ne možeš daleko od kreveta, pa se raspitaj o mogućnostima, možda možeš šetati sa stalkom za infuziju.
Epiduralna uglavnom znači kraj kretanja i zato često može usporiti porod, ali i dalje postoje bočni položaji koji su povoljniji od ležanja na leđima.
 
Pasivno ležanje na leđima uglavnom znači dulji i bolniji porod, jer ne reagiramo na poruke tijela da se pomaknemo i promijenimo položaj u skladu s potrebama bebe. Isplati se biti kreativna i uporna, ispregovarati s osobljem šetnje i promjene položaja koje su moguće.
Nemoguće je unaprijed reći koji će ti položaj za izgon najbolje odgovarati – to ovisi o previše faktora. Ipak, većina će žena, kad su slobodne birati, odabrati nekakav uspravan položaj.
To je sasvim logično jer omogućuje slobodno kretanje zdjelice i prilagođavanje prolazu bebe. Bebi pomaže sila teža, sakrum i trtica mogu se slobodno otvoriti i puno je manja mogućnost pucanja.
Svi ležeći položaji fiziološki su nepovoljniji za izgon, zato jer beba mora raditi protiv sile teže i sav pritisak i težina koncentrirani su u jednoj točki – gdje najlakše dolazi do pucanja.
Bočni položaj malo je manje loš jer ipak omogućava pomicanje sakruma i trtice, ali svejedno onemogućava kretanje i prilagođavanje zdjelice i opet ostaje problem pritiska koncentriranog u jednoj točki.
 
Kako zauzeti uspravan položaj?
Neke bolnice imaju stolčiće za rađanje, druge imaju pilates lopte, kade i krevete koji se podižu kako bi mogla čučati oslonjena na njih, ali i običan bolnički krevet omogućuje mnoge izvrsne položaje – na njemu možeš biti na sve četiri, nasloniti se na stražnji naslon kreveta dok si na koljenima ili čak stajati naslonjena uz krevet, pogotovo uz podršku partnera. Opet je ključ u tome da zauzmeš onaj položaj koji ti je u tom trenu najugodniji – to je najbolji položaj za tebe.
 
Kad uđeš u rađaonu (ili boks), prva stvar koja upadne u oči jest krevet, ali to ne znači da se automatski moraš leći na njega. Možda ti može biti teško ili nelagodno raspravljati se s osobljem koje nije sretno s tvojim “izvolijevanjem”, (tu bi veliku ulogu trebao preuzeti partner kako bi ti mogla u miru biti u svom porodu), ali tvoja beba zajedno s tobom upravo prolazi napor svog života i zaslužuje da joj taj put olakšamo koliko god možemo, a to zaslužuješ i ti. Zato slušaj svoje tijelo i pokreni se.

Sva svoja pitanja o porodu u pokretu možeš me pitati uživo ili online, termin rezerviraj jednim klikom ovdje