Sve kovrčavice će me razumjeti kad kažem da ne četkam svoju kosu. Nikad. Ne posjedujem četku za kosu. Ali posjedujem razne druge četke bez kojih ne mogu: za zube, za nokte i za tijelo.

Nije uvijek bilo tako: dok sam bila mala imali smo plastičnu četku za tuširanje na dugoj dršci i ponekad bi ju netko koristio da dosegne nedosegljive dijelove na sredini leđa, ali to je bilo otprilike to. Danas se prije svakog tuširanja četkam. U redu, poslijednjih godina samo prije svakog tuširanja kad mi klinci dopuste. Ali kad god imam priliku ne propuštam ju.

Suho četkanje nije samo japanska navika, ali do mene je došla upravo kroz kroz shiatsu i japance. O čemu se zapravo radi? Riječ je o nježnom prelaženju preko kože četkom od prirodnih vlakana, uglavnom prije tuširanja (iako to nije pravilo), kako bi napravili blagi piling i potakli cirkulaciju u tijelu.

zašto se četkati?

 • četkanje potiče cirkulaciju krvi i limfe

Uglavnom smo svi svjesni važnosti cirkulacije krvi kroz naše tijelo, ali limfa je često zanemareni junak koji ulazi tamo kamo krv ne ide – u sva naša tkiva i međustanične prostore. Naš limfni sustav važan je za uklanjanje otpadnih tvari i viška tekućine iz tkiva, kao i za raščišćavanje upalnih stanja, a važna je i njegova uloga u probavi. Zato je raspoređen kroz cijelo tijelo, no zbog mnogih faktora može biti usporen. Tada otpadne tvari ostaju dulje u tkivima i imuni sustav pati, pa upalna stanja teže i sporije prolaze.

 • četkanje uklanja mrtve stanice kože

Iako se tako može činiti, piling nije neka novo izmišljena potreba modernog doba. Naša koža je živi organ koji stalno upija i izlučuje tvari, a također je važna za izlučivanje otpadnih tvari kao i probavni ili dišni sustav. Uz to stalno se obnavlja, pa svake minute odbacujemo oko 40000 njenih mrtvih stanica. Kad smo u prirodi bez mnogo odjeće, kroz kontakt s raznim površinama one prirodno otpadaju, ali u današnje doba, pogotovo zimi kad smo ušuškani u mnoge slojeve odjeće to ide sporije. Možemo reći da je piling način da nadoknadimo to što više (uglavnom) ne trčimo goli kroz grmlje i ne valjamo se po šljunku. Piling bilo koje vrste pomaže umanjiti ili ukloniti probleme kože koji nastaju ili su teži zbog nakupljanja mrtvih stanica na površini kože, poput prištića, “pureće kože”, uraslih dlačica i sl.

kako to raditi

 • važno     je nabaviti odgovarajuću četku – vrlo je individualno što je za koga grubo, a što nježno. Zato je važno prije kupnje četku isprobati na koži. Kod online kupnje najbolje je za početak kupiti meeeekanu, pa po potrebi tražiti grublje.
 • najbolja za nas i za okoliš su prirodna vlakna – biljna ili životinjska na drvenoj dršci (statički elektricitet nije baš opuštajuć, pa uistinu, zaobiđite plastike). Za manje osjetljive i lufa je prirodna opcija, koju mogu uzgojiti u vlastitom vrtu u neograničenim količinama.
 • četkajmo se kad god želimo, ali vrijeme prije tuširanja je vrlo praktično jer se nakon toga možemo isprati i po potrebi njegovati kožu
 • četkanje može razbuditi ujutro, ali i pomoći otpustiti stres nakon dugog dana. izbor je na tebi.
 • iako je legitimno četkati se u svim smjerovima, želimo li potaknuti cirkulaciju limfe uvijek ćemo se kretati u smjeru srca. Uobičajena tehnika bila bi: četkati stopala i noge prema gore, kružno na trbuhu (s lijeva na desno, dolje, s desna na lijevo, gore itd.), šake i ruke prema srcu, leđa prema gore itd.
 • lice četkamo samo ako imamo posebno nježnu četku za njega
 • četkamo ili dugim nježnim potezima ili malim kružnim pokretima
 • krećemo vrlo nježno, s vremenom po želji možemo pojačati pritisak
 • idealno bi bilo nakon četkanja se istuširati i njegovati kožu uljem, kremom ili balzamom
 • kako je riječ o nježnoj tehnici, koja ne koristi nikakve kemikalije, možemo ju koristiti i svaki dan po želji i potrebi

zašto volim svoju četku

U našem društvu nije neobično kao dio higijene katkad raditi piling lica ili tijela. Najčešće to radimo kupovnim sredstvima koja sadrže male plastične kuglice ili raznim plastičnim četkama, lufama, spužvicama, grebalicama.

Za mene je to odavno postalo neprihvatljivo zbog zagađenja okoliša koje uzrokuje. Dio nas kupiti će prirodni piling, na bazi šećera, koštica marelice ili kave – ili isto to napraviti u svojoj kuhinji. To je fino i praktično, i godinama je to bio moj ritual nedjeljom. Zapravo, gotovo svaki piling imati će slične učinke. Zašto onda četka?

 • četka je održiva – jednom ju kupiš i… imaš. Dugoročna ušteda. Ne znam potroši li se ikad, ali ako se to dogodi, od prirodnih je materijala i nema problema za okoliš.
 • s četkom nema otpada – nema stvari koje odlaze niz odvod, bile razgradive ili ne, nema potrošnje resursa svaki put kad se pilingiraš
 • četka  je dovoljno nježna da se koristi svaki dan, ne uzrokuje alergije, ne može se razliti po torbi niti zahtjeva posebno pranje kade
 • četkanje je uuugooodnooo – kao doza ugodnog češkanja prije tuša – neprocjenjivo.