Ovaj tekst prvotno je objavljen na stranici www.svijetkonja.ba i prenesen je uz dozvolu autorice.

jele-696x399Shiatsu je holistička terapija dodirom. Razvila se u Japanu na principima tradicionalne kineske medicine, no uključuje i zapadnjačke spoznaje anatomije, fiziologije i psihologije.

Na japanskom jeziku Shiatsu doslovno znači pritisak prstom – u praktičnom smislu u tretmanima se koriste pritisci dlanom i prstima kao i rotacije i istezanja kojima se stimulira protok životne energije (Ki) tijelom. Dodirom Shiatsu oživljava dva primarna životna iskustva – protok energije (informacija) i osjet pritiska. Oba iskustva nastaju u trenutku začeća i nastavljaju se tijekom gestacijskog perioda. Dodir je također usko povezan s našim autonomnim živčanim sustavom kojeg dijelimo na simpatički i parasimpatički živčani sustav. Obje grane djeluju u našem tijelu na suprotan no istovremeno komplementaran način. Parasimpatički sustav je zadužen za opuštanje i regeneraciju, usporava srčani puls i produbljuje naše disanje. Aktiviranjem parasimpatičkog sustava energija slobodno protječe našim tijelom. Simpatički sustav je zadužen za procjenu situacije i obranu, on uključuje naš sustav preživljavanja, ubrzava srčani puls, disanje je plitko. U uravnoteženom sustavu ove dvije grane živčanog sustava rade zajedno i reguliraju protok energije u našem tijelu. Energija tijelom teče kroz sustav meridijana koji su usko povezani s našim organima.

S obzirom da je suvremeni život pojedinaca uglavnom brz, gonjen vremenom i multitaskingom, često zapnemo u simpatičkom modu što dovodi do niza negativnih posljedica.

Pitate se možda kakve sve to ima veze s konjima? Prvenstveno su konji refleksija nas samih. No, osim toga konji međusobno komuniciraju energijom i dodirom.  Pa tako kobile fizičkim dodirom (lizanjem, grickanjem, gurkanjem) podržavaju i njeguju svoju ždrebad. Konji “čitaju” energiju životinja/ljudi koji ih okružuju kako bi znali je li okruženje sigurno ili opasno – mogu li nastaviti mirno pasti ili trebaju aktivirati svoj sustav za preživljavanje (bori se ili bježi).

Kako nas naš životni stil čini napetima tako čini i naše konje napetima. Tim više što većina konja živi u relativno neprirodnim uvjetima. Ako uzmete u obzir da konji u divljini žive u krdu, kreću se veći dio dana i noći tijekom kojih pasu i prelaze oko 50 km dnevno, prilično je jasno koliko je takav životni stil daleko od onoga kako žive naši domesticirani konji. Većina ih živi zatvorena veći dio dana u boksevima, bez mogućnosti kretanja, biranja što će i kada jesti. Ako se radi o sportskim konjima, oni još k tome često putuju (dakle mijenjaju svoje poznato okruženje), nerijetko imaju vrlo striktne režime treninga i općenito načina života, jasno je da i oni žive u napetosti i pod određenom vrstom stresa – baš kao i mi ljudi.

12036806_499129786931587_5072862271599392328_n

U Shiatsu tretmanu dodirom uspostavljamo komunikaciju s tijelom, pogotovo njegovim nesvjesnim aspektom. Tijelo na dodir isprva reagira oprezom i kontrolom, nakon čega se opušta i dozvoljava pritisak. Opuštanjem, odnosno uključivanjem parasimpatičkog moda, radom na meridijanima i općenito otvaranjem prostora u tijelu omogućava se nesmetan protok energije. Na taj način Shiatsu podržava tijelo da se samo uravnoteži. Pomaže da postanemo svjesniji vlastitog tijela i područja napetosti (bila ona fizička, emotivna ili psihološka). Svjesnost o vlastitom tijelu / tijelu našega konja i blokadama koje postoje, omogućava nam da kroz različite vježbe, promijene u načinu života i/ili promjene u prehrani poboljšamo kvalitetu, a time i zdravlje kako naših konja tako i nas samih.

Konj i jahač su tim, pa tako neravnoteža jednog člana često izaziva neravnotežu kod drugog člana tima.  Uz svakodnevnu brigu o fizičkom, psihičkom i emotivnom zdravlju konja, ne bismo trebali zaboraviti brinuti na isti način o sebi. Tako iz iskustva proizlazi da se najbolji rezultati Shiatsu tretmana na konjima postižu kada i ljudski član također radi na svom psiho fizičkom zdravlju, bilo kroz Shiatsu ili neke druge oblike rada na tijelu ili s tijelom. U tom smislu je Shiatsu komplementaran drugim holističkim terapijama poput akupresure, akupunkture, reikija, ali i klasičnim terapijama poput fizikalne terapije ili kiropraktike.

Shiatsu terapija nije zamjena za veterinarsku njegu.

Kada Shiatsu može pomoći konju?

 • prije i/ili poslije natjecanja – kao priprema za natjecanje ili opuštanje nakon natjecanja
 • nakon ozljeda – ubrzava obnavljanje tkiva kod ozljeda tetiva, ligamenata i mišića
 • kod problema s leđima (bolovi ili neujednačenost kod kretanja/savijanja na desno i na lijevo)
 • kod problema s probavom – konji skloni kolikama, konji koji teško dobivaju na težini
 • kod problema s mokraćnim putovima – kod konja koji teško mokre i kod upale mjehura
 • kod problema s dišnim putovima – kod akutnog kašlja; olakšava tegobe kod kroničnog kašlja
 • kod problema s kožom – ubrzava oporavak kod kožnih bolesti (mud fever, sweet itch…)
 • nakon događaja koji izazivaju stres kod konja (natjecanje, preseljenje, odvajanje kobile od ždrjebeta, odvajanje od krda…)
 • kod emocionalne neuravnoteženosti i problema u ponašanju
 • na prijelazu sezona – olakšava otpuštanje stare dlake i potpomaže rast nove
 • starim konjima – redovitim shiatsu tretmanima olakšavaju se kronični bolovi i problemi (cushings, artritis…)
 • za poboljšanje općeg stanja organizma

Jele Dominis, studentica The School of Equine Shiatsu Hrvatska

Više informacija o Shiatsu terapiji, tretmanima i edukaciji za Shiatsu praktičara za konje možeš pronaći na stranicama:

www.shiatsuzakonje.com.