Svaka trudnoća je priča je za sebe. Neke žene prolepršaju kroz nju poput leptirića, usput uživajući u komentarima kako “sjaje” i “zrače”. Druge to razdoblje pamte po grljenju školjke, ubitačnoj pospanosti, natečenim nogama, bolnim leđima i konstantnim odlascima na wc. Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi jest da je to uzbudljivo razdoblje puno promjena i da postoje načini da one manje ugodne ublažimo.

otkriceTrudnice se često susreću s mnogim mitovima, “pravilima” i zbunjujućim kontradiktorinim informacijama. Kad na to još dodamo hormonalne promjene koje čine svoje na emocionalnom planu, (plakanje na reklame za detrdžent i slično), u  umu i tijelu može nastati pravi kaos .

Najbolji generalni savjet koji mogu dati jest: odbaci strahove i idi naprijed optimistično – trudnoća je vrijeme u kojem naše emocije pojačano djeluju na stanje našeg tijela, pa je mudro biti pozitivan. Sve preporuke uzmi s rezervom i osluškuj svoje tijelo koje će ti, katkad i okrutnom snagom, javljati što mu treba, a što smeta.

Redoviti tretmani mogu nam pomoći da se bolje nosimo s mnogim tjelesnim i emocionalnim promjenama koje slijede. Shiatsu je naročito prikladna tehnika jer se u pravilu prilagođava klijentu i njegovom individuanom stanju. Kako je svaka trudnoća različita, (pa i različite trudnoće iste žene), takav je pristup iznimno važan. U osnovi, shiatsu pomaže da se ugodnije osjećamo u svom trudnom tijelu.

U različitim razdobljima trudnoće susrećemo se s različitim poteškoćama i simptomima, pa stoga i pristupamo tretmanu na različit način. Iako je u ovom razdoblju bebica još sasvim sićušna, ipak snažno utječe na naše tijelo, uzrokujući katkad i cjelodnevne mučnine, te naprosto neodoljivu potrebu za spavanjem i čestim odlascima na WC. U prvom tromjesečju najčešće se bavimo:

umorom

Neodoljiva želja da legnemo u krevet tokom cijelog dana možda je i najteži simptom početka trudnoće. Osim činjenice da naše tijelo izgrađuje još jednog čovjeka – što iziskuje veliku količinu energije, tu je krivac i hormon progesteron koji djeluje – uspavljujuće. Rana trudnoća često je popraćena i čudnim snovima, te noćnim morama koje su posljedica kombinacije hormonalnih oscilacija i praktičnih i simboličnih promjena koje novo dijete donosi u naš život. Žene trudne po prvi puta često podlegnu proučavanju gomile stranica i knjiga o svim mogućim poremećajima i problemima koji se mogu javiti u trudnoći, pa ih more brige toliko jake da izazovu nesanicu. Još jedna stvar koja doprinosi slabom snu jesu bolno natekle grudi i česta probadanja u trbuhu i zdjelici koja nam otežavaju pronalaženje udobnog položaja za san. Srećom, shiatsu tretman djeluje duboko opuštajuće i revitalizirajuće, a budućoj mami možemo pokazati i par vježbica i trikova za jutarnje energiziranje i lakše preživljavanje pospanih dana.

klanjanjejutarnjim mučninama

Njihovo ime može biti varljivo jer su to često cjelodnevne mučnine, nerjetko i mučnine s povraćanjem. Neke žene provući će se s laganim osjećajem mučnine koji nikad neće dovesti do povraćanja, a neke će povraćanje pratiti cijelu trudnoću. Shiatsu tretmanima možemo ga ublažiti otpuštanjem napetosti u dijafragmi i podržavajući želudac radom na meridijanima. Također ću te uputiti klijenticu kako da i sama opustiš taj dio tijela istezanjem, disanjem, prehranom i stimulacijom akupresurnih točaka.

stresom

Otkriće da smo trudni može osim uobičajenog veselja izazvati i mnoge druge emocije poput straha, krivnje i svih mogućih kombinacija. Neke trudnoće su neočekivane, neke započete u ne baš idealnim uvjetima ili nose zdravstveni rizik. Vanjske okolnosti u kombinaciji s pojačanom emocionalnošću mogu djelovati izrazito stresno. Visoke razine stresa, osim na nas, utječu i na bebu u trbuhu jer višak kortizola, (kao rezultat kroničnog stresa), ulazi u krvotok. Shiatsu djeluje duboko opuštajuće i uklanja tenzije iz tijela, stoga ima smisla napraviti tretman i kad nas ništa ne boli. Tretman nam može pomoći da ostvarimo dublju vezu sa svojim tijelom i počnemo se pravilno brinuti o njemu, opažati i reagirati na poruke koje nam ono šalje.

Neke žene uopće nceloemaju sve te nezgodne simptome. Samo se tajanstveno smješkaju i neobjašnjivo “sjaje” sve do pojave prvog izdajničkog obrisa trbuščića pod majcom. Ukoliko prvi mjeseci trudnoće prolaze bez velikih problema, uistinu je najbolje pustiti bebicu da se u miru ugnijezdi i razvija, ne poduzimajući ništa dok ne osjetimo uobičajene tegobe zbog pritiska velikog trbuha.

No ako nam mučnina, glavobolje i grozan umor otežavaju svakodnevni život, rad na tijelu može pomoći i ne treba se od njega suzdržavati. Važno je samo potražiti terapeuta koji je stručan i iskusan. Mnogi izbjegavaju rad s trudnicama, posebno u ranoj trudnoći, pa su žene koje teže podnose prvo tromjesečje često prepuštene same sebi, što je nedopustivo. Nježna podrška koju pruža bodywork nije samo jako ugodna, već može znatno poboljšati kvalitetu života i omogućiti nam da u trudnoći – uživamo. U Tiliji volim raditi s trudnicama u svim stadijima trudnoće i slobodno mi se obratite s povjerenjem.