ivana lovrić shiatsu masaža trudnice i mame

Shiatsu tretman tradicionalno se obavlja na prostirci od prirodnih materijala. Klijent je potpuno odjeven, u ležećem položaju, na boku ili sjedi (moguć je rad na osobama u kolicima). Sam tretman traje oko 45 – 60 min, uz uvodni razgovor i završno savjetovanje do sat i pol vremena. Po potrebi osoba će dobiti i preporuke o mogućim promjenama u različitim područjima života, poput savjeta o tjelovježbi i prehrani.

Da bi se maksimalno iskoristila dobrobit tretmana korisno je držati se nekih preporuka :

 • odjenuti laganu i udobnu pamučnu odjeću, važno je da tijelo ima prostora za slobodno kretanje
 • ne jesti velike obroke 2-3 sata prije tretmana, u redu je nešto prigristi
 • na dan tretmana ne piti alkohol
 • uzeti dovoljno vremena da se na tretman ne dođe u žurbi, a poslije tretmana polako se vrati u uobičajeni dnevni ritam
 • nakon tretmana dobro je popiti vode kako bismo tijelu pomogli u eliminaciji suvišnih tvari iz organizma

Učinci tretmana:

Trenutni učinci shiatsu tretmana razlikuju se od osobe do osobe. Ono što je zajedničko svima je osjećaj opuštenosti i dobrobiti. Zbog dubokog opuštanja i stimuliranja glavnih tjelesnih sustava, moguće je osjetiti neke tjelesne reakcije poput osjećaja hladnoće, topline ili ugodnih trnaca u pojedinim dijelovima tijela.

Rjeđe se slijedećeg dana mogu javiti simptomi slični gripi ili prehladi: lagana probadanja ili bolovi, pospanost, glavobolja i sl. Takvi simptomi, ukoliko se pojave, ne traju duže od dan-dva i pozitivni su znaci eliminacije suvišnih tvari iz organizma i početka procesa iscjeljenja. Tada je najbolje dobro se naspavati kako bi tijelo moglo obaviti svoj posao.

U rijetkim slučajevima, kod otpuštanja jake i kronične napetosti, mogu se javiti simptomi slični upali mišića. Oni su također prolazni, ali svakako se javite jer i sasvim kratkom intervencijom možemo ubrzati taj proces.

Svaki je doživljaj  individualan, ali kao primjer možete pročitati neka iskustva mojih klijenata.

Koliko često shiatsu tretman?

ivana lovrić shiatsu masaža trudnice i mameOdgovor na to pitanje varira od osobe do osobe. U osnovi, najbolje je primiti shiatsu onoliko često koliko osjetimo potrebu za dodirom, podrškom, opuštanjem, punjenjem baterija, no u pravilu preporučuje se da između dva tretmana prođe barem 5 – 10 dana. To je zato jer shiatsu tretman inicira mnoge tjelesne i psihološke procese za čije je potpuno odvijanje potrebno određeno vrijeme.

Za akutna stanja često se preporučuje serija od 2 do 5 tretmana u razmacima od tjedan dana, kako bi se pokrenuo i podržao proces izliječenja.

Kronične tegobe koje su prisutne godinama ne mogu se ukloniti u kratkom vremenu, katkad ih je i dugoročno moguće samo umanjiti, a pritom treba poštivati prirodan ritam tijela. Kao podrška kroničnim oboljenjima i stanjima shiatsu se prima u duljim razmacima: jednom do dva puta mjesečno, prema potrebi.

Za ljude koji proživljavaju intenzivan stres idealno bi bilo primiti tretman tjedno kao preventivu, a najljepše je primiti tretman bez posebnog povoda, za užitak i zdravlje.

Svakoj osobi pristupam individualno, slijedim njezine potrebe i reakcije tijela, te prema tome određujem vrijeme slijedećeg tretmana.

Posebna stanja:

Postoje određena stanja na koja treba upozoriti shiatsu praktičara kako bi on prilagodio tretman. Upozorite nas ako:

 • negdje na tijelu imate kontuzije, upaljenu kožu, rane, čireve, hernije, lomove kostiju, neke druge ozljede ili ste nedavno imali operativni zahvat – kako ne bi previdjeli rane ispod odjeće
 • ste trudni – kako bi prilagodili vaš položaj i na najbolji način podržali vas i vašu bebu (na blogu možete naći više tekstova na tu temu)
 • patite od neke kronične bolesti ili poremećaja – kako bismo vam mogli bolje pomoći

Kod određenih stanja (npr. teških bolesti srca i cirkulacije, težih psihičkih poremećaja…) shiatsu se primjenjuje tek uz suglasnost liječnika, a u nekim stanjima tretman se odgađa za vrijeme njihovog trajanja. Npr. za vrijeme akutnih upalnih stanja s visokom temperaturom smatra se kako je najbolje pustiti tijelo da dovrši proces samoizliječenja, prije nego shiatsu tretmanom pokrenemo u njemu novi proces.

Česta pitanja

 • Moram li biti bolestan/na da primim shiatsu?

Ne, sasvim je uobičajeno koristiti shiatsu za opuštanje i uživanje. Dapače, redoviti tretmani pomažu održati tijelo u stanju ravnoteže i prevenirati bolest.

 • Smijem li doći na shiatsu bolestan/na ili dok pijem lijekove?

Da, shiatsu može olakšati tijek bolesti i ubrzati oporavak, ali nužno je naglasiti praktičaru svoje stanje kako bi prilagodio tretman.

Iznimka su akutna upalna stanja s visokom temperaturom, kada je bolje pričekati smirenje upale, te posebna stanja poput teških srčanih problema ili psihičkih poremećaja kada je dobro prvo upitati za mišljenje svog liječnika.

 • Trudna sam, smijem li doći na shiatsu?

Naravno, nježni shiatsu pristup idealan je za tegobe tipične za trudnoću, porod i babinje. U Tilji jako volimo raditi s trudnicama i mamama, pa smo se dodatno educirali i specijalizirali se baš za njih.

 • Može li shiatsu pomoći kod kroničnih i neizliječivih bolesti?

Da, shiatsu je izvrsna podrška i može pomoći osobi da se lakše nosi sa simptomima ili ih ublažiti, unapređujući kvalitetu života u bolesti.

 • Ne mogu leći na pod. Je li shiatsu mogućnost za mene?

Da, shiatsu je moguće prilagoditi položaju na stolu, u stolici ili u bolesničkom krevetu.

 • Što je to chi/ki/qi? Što su meridijani?

U tradicionalnoj istočnoj medicini, iz koje djelomično proizlazi i shiatsu tehnika, svijet je opisivan u terminima energije. Ki označava univerzalnu energiju kroz koju se manifestiraju sve stvari i pojave našeg svijeta, pa i mi sami, naše tijelo i misli. Povrede našeg tijela tako utječu i na naš ki, ali i obrnuto: energetske blokade u našem tijelu mogu potaknuti razvoj bolesti.

Meridijani su energetske autoceste našeg tijela – smatra se da kroz njih energija koncentriranije “teče”, pa joj je lakše pristupiti i tako utjecati na zdravlje. Na istim principima počivaju sve tradicionalne tehnike s istoka, poput akupunkture ili tajlandske masaže, a tok meridijana, specifične točke i tehnike rada na tijelu razvijene su kroz tisućljetno iskustvo. Nova istraživanja ukazuju na to da tradicionalni meridijani i točke slijede puteve i sjecišta fascije/vezivnog tkiva, što nam daje nove uvide.

 • Kako i što dijagnosticira shiatsu praktičar?

Tradicionalno shiatsu praktičar se koristi elementima i tehnikama istočne medicine koji uključuju vizualnu, slušnu, mirisnu, taktilnu i energetsku  procjenu, pa će do zaključaka doći kroz razgovor prije tretmana, opažanjem prije i za vrijeme tretmana, određenim testovima i sl.

Danas je shiatsu spoj istoka i zapada, pa će uz to uzeti u obzir i sve liječničke dijagnoze i mišljenja kako bi stvorio cjelovitu sliku stanja. Shiatsu dijagnoza je više holistička nego analitička, s pažnjom usmjerenom na snage, a ne slabosti pojedine osobe.

 • Kako izgleda shiatsu tretman?

Nakon razgovora kroz koji će praktičar pokušati stvoriti što cjelovitiju sliku o osobi i zajedno s njom utvrditi cilj tretmana, osoba u udobnoj odjeći liježe na pod, a praktičar izvodi tretman cijelo vrijeme prateći tjelesne reakcije i prilagođavajući način rada. Pristup je holistički, pa će praktičar vjerojatno raditi na cijelom tijelu, a ne samo na području najočitijih simptoma.

Neke od tehnika rada su istezanja, rotacije, pritisci prstom, dlanom, stopalom. rocking/ritmičko ljuljanje, lupkanje, razne tehnike rada na fasciji, meridijanima…

Jedan od ciljeva tretmana je uvijek i opuštanje, a ono se događa lakše sklopljenih očiju i u tišini, no otvorene oči i razmjena par rečenica neće omesti tijek tretmana. Sve potrebne pokrete učiniti će praktičar, osim par zamolbi za okretanjem, dubokim udahom i sl. Od osobe koja prima tretman zahtjeva se jedino da upozori praktičara ako joj išta smeta (neudobno je, nešto ju boli, škaklja, ne paše, hladno je…), kako bi prilagodio svoj rad.

Nakon tretmana, ponuditi će vam da ostanete ležati još par trenutaka i ako treba, pomoći vam da ustanete. Na kraju uglavnom slijedi kraći razgovor s ponekim savjetom za  osobu kako si dodatno pomoći kod kuće kroz vježbe, prehranu, promjenu navika i sl., te dogovorom za slijedeći tretman ukoliko je potreban/željen.

 • Moramo li prije tretmana razgovarati?

Ako ne postoji neki specifičan problem kojim se treba pozabaviti, razgovor prije tretmana ne mora trajati dugo, ali bitno je barem upozoriti praktičara o specifičnim stanjima (npr. osteoporoza, oštećenja kralježnice, proširene vene, trudnoća, nedavne operacije/ozlijede…), kako bi mogao prilagoditi svoje rad.

 • Je li shiatsu masaža?

Shiatsu je sličan klasičnoj masaži utoliko što koristi pritisak, istezanje, gnječenje kako bi umanjio mišićnu napetost i mobilizirao ukočene zglobove. No osoba koja prima tretman ostaje potpuno obučena, a princip nije raditi samo lokalno na određenom mišiću ili zglobu, već na cjelovitom zdravlju tijela/organizma. Npr. tretirajući osobu s ozlijeđenim ramenom raditi ćemo, uz samo rame, na cijelom tijelu kako bismo potakli proces zacijeljivanja oštećenog tkiva.

Također, shiatsu koristi razne tehnike koje maseri ne koriste, poput ampuku masaže abdomena, rada ne meridijanima ili fasciji. Raspon rada je širok, pa cilj tretmana može biti podrška pojedinom organu (npr. jetri) ili psihičkom stanju (npr. tugovanje).

 • Je li shiatsu energetsko iscjeljivanje?

Ne, točnije je reći da shiatsu potiče samoiscjeljivanje tijela nego da on iscjeljuje. Cilj nije “predati” energiju osobi koja dođe na tretman, već kroz rad na tijelu uskladiti njezino osobno energetsko stanje, izbalansirati mjesta napetosti, upale i mjesta slabosti, hladnoće, te potaknuti protok tjelesnih tekućina i svime time podržati proces oporavka koji prirodno postoji u tijelu.

 • Može li shiatsu naškoditi?

Obzirom na samu podržavajuću prirodu shiatsua, gotovo je nemoguće da ima štetne učinke, ako se izvodi pravilno. Štetu može nanijeti nedovoljno obrazovan praktičar koji ne zna ili ne mari prilagoditi tretman potrebama klijenta ili posebnim stanjima poput osteoporoze, trudnoće, epilepsije, karcinoma ili ozljeda. Čak i tada je mogućnost veće štete mala, no ipak uvijek birajte kvalitetno obrazovanog praktičara, čiji vam stil rada odgovara i obavijestite ga o svom stanju.

Nije riječ o šteti, ali kod teških kroničnih stanja može doći do reakcije na tretman koja uglavnom traje dan-dva, a uključuje simptome poput upale mišića, blagih simptoma sličnih početku prehlade i sl. Radi se o reakciji na promjene koje se događaju u organizmu i poruci tijela da usporimo dok zacjeljuje. Sve jače reakcije treba javiti praktičaru, a po potrebi može se dogovoriti kratki “follow up” tretman kako bi olakšali simptome. Reakcije mogu biti i emotivne prirode, pa možemo primijetiti promjenu raspoloženja, jaču emotivnu reaktivnost, izbijanje nekih potisnutih emocija i sjećanja na površinu… i tu je dobro obratiti se praktičaru koji nam može pomoći da se nosimo s promjenama kroz razgovr ili rad na tijelu.

 • Je li shiatsu komplementarna ili alternativna tehnika?

Shiatsu je komplementaran klasičnoj medicini, s kojom se može kombinirati kao preventiva, podrška za vrijeme liječenja i oporavka. Neke bolnice to su prepoznale i uključile shiatsu praktičare u svoje timove. Shiatsu praktičar uz vlastite metode dijagnostike i opažanja uzima u obzir i sve već postojeće dijagnoze i mišljenja liječnika i drugih terapeuta koji rade s osobom, prilagođavajući tretman s obzirom na druge lijekove i tretmane koje osoba prima.

 • Moram li promijeniti prehranu, navike, životni stil?

Shiatsu praktičar uvijek će poštovati vaš životni stil i dati preporuke za eventualne promjene uzimajući u obzir vaše rutine i navike.  Kod kroničnih ili intenzivnih akutnih problema, uistinu je često vrlo korisno odlučiti se na neke životne promjene kako bi dugoročno poboljšali svoje zdravlje (npr. uključiti u život neku tjelesnu aktivnost), no to je osobna odluka. Promjene nisu nužne kako bi tretman imao pozitivan učinak.

 • Kako shiatsu utječe na osobni razvoj?

Lijepa karakteristika shiatsua jest da može pozitivno utjecati i na naše emocionalno stanje, pa i stavove. Kroz tretmane iskustveno učimo o načinu na koji radi naše tijelo i koliko su intimno povezani naše fizičko zdravlje, naše misli i osjećaji. S vremenom, postajemo osjetljiviji na suptilne promjene u svojem tijelu i svjesniji poruka koje nam tijelo kroz njih šalje, a učimo i sve učinkovitije reagirati na njih. Shiatsu katkad ima i neočekivane učinke, više o tome pročitajte ovdje.

Svoj termin rezerviraj ovdje