Prilikom prvog razgovora shiatsu praktičar će te najvjerojatnije pitati čime se baviš u slobodno vrijeme. Vježbaš li? Plešeš? Voziš bicikl, šećeš psa, sadiš vrt, osvajaš planine, igraš gumi – gumi? Ako je odgovor negativan, vrlo je moguće da će te pokušati potaknuti da uključiš neki oblik kretanja u životni raspored. Zašto je to tako važno? I može li shiatsu tretman zamijeniti kretanje?

Pokret je život. Okružuje nas i prisutan je na svakoj razini našeg bića. Naš svemir cijelo je vrijeme u pokretu, šireći se i skupljajući u neprekinutom valu. Isto je sa svime što znamo. Sve u našem svijetu, od makro do mikro, od oceana do atoma, posjeduje taj pokrećući puls života. Ako usmjerimo pažnju na disanje možemo ga opažati i u vlastitom tijelu, primjećujući kako se naša pluća kreću u pokretu sličnom valu, a cijelo tijelo slijedi isti pokret i ritam, sve do naših stanica i subatomskog svijeta u njima. Kao i naše fizičko tijelo, naša energija i misli također cijelo vrijeme pulsiraju, kreću se i mijenjaju. Najčešći znak ove vječne mjene u našoj je civilizaciji svima poznati yin i yang: sve što dosegne granicu jednog ekstrema gotovo istovremeno počinje prelaziti u drugi. 

Između ta dva pokreta postoji i trenutak nekretanja, mira. Kad smo snažno koncentrirani na jednu radnju, (kao npr. u shiatsu tretmanu), na neki smo način upravo u tom trenutku mirovanja – ovdje i sada. Iako se naše tijelo kreće, um je miran. Zbog toga shiatsu možemo nazvati i meditacijom u pokretu.

foto (93) (Large)300Shiatsu praktičari koriste taj valni pokret kao dijagnostičko sredstvo, opažajući ga u osobi s kojom rade: promatraju disanje i pokret koji ono donosi kralježnici i cijelom tijelu. Istovremeno opažaju i holistički val cijelog tijela i pokretanje njegovih različitih dijelova. Također prate kako se val koji potaknu ljuljanjem širi kroz tijelo ili način na koji tijelo reagira na pritisak prsta u pojedinoj točki. Kako postaju osjetljiviji, sve bolje mogu opažati suptilnije valove i ritmove pojedinih dijelova tijela.

Val u tijelu može biti blokiran na više razina: fizičkoj, emotivnoj, energetskoj, mentalnoj. One su međusobno neraskidive i rad na bilo kojoj razini istovremeno utječe na sve ostale, stoga različite tehnike i načini liječenja mogu biti učinkoviti za istu blokadu. I unutar shiatsu-a možemo im različito pristupiti: s ciljem da raspršimo tamo smještenu napetost kroz ljuljanje, pritisak, trljanje, fini rad na vezivnom tkivu, mehanički rad na strukturi ili možemo raditi na jačanju cijelog sistema, pomažući mu da sam otpusti napetost tamo gdje je potrebno.

Što se događa kad u životu počnemo puno sjediti na poslu, u autu, pred televizorom, računalom, stajati u dizalu, na pokretnim stepenicama? Bez redovitog kretanja tijelo postaje sve više statično i  nepokretno. Sve nam je teže napraviti i ono malo pokreta nužnih za svakodnevni život (potrčati na tramvaj, svladati par stepenica, čučnuti…). Bol koja se tada javlja dodatno smanjuje motivaciju da se krećemo i šalje informaciju kako je kretanje nešto bolno, nešto za izbjegavati. S vremenom počinjemo doživljavati sebe kao nemoćno biće, ovisno o doktorima i analgeticima, koje se kretati “ne može”. Tako nastaje zatvoreni krug čija posljedica je sve manje i manje kretanja, što vodi do gubitka fleksibilnosti i tonusa.

Kretanje mišića neophodno je za održavanje zdrave cirkulacije, pogotovo za povratak venske krvi u centralni krvni tok i pluća. Naše je disanje često plitko, nečujno i ne uključuje ostatak našeg tijela. Zdravi pokreti disanja pomiču naše organe u stalnom valu, nježno masirajući unutarnje organe, tako ih podmazujući. Bez tog pokreta cirkulacija u trbušnoj šupljini je oslabljena, a fascija, (fina, elastična mreža u kojoj se organi nalaze), postaje kruta, nakon nekog vremena zadržavajući organe na mjestu, ograničavajući još više njihove pokrete.

Kronično statično stanje tijela sljepljuje organe međusobno, tjelesne tekućine slabije teku, blokade se lakše formiraju, dah postaje još plići, zglobovi ukočeniji, tetive kraće, naša cirkulacija usporena i ograničena, a vitalnost smanjena. Ukočenost ove vrste na fizičkoj i energetskoj razini nerijetko se reflektira i na misaonoj: cementirajući naše stavove i zatvarajući nas za nove ideje i razmišljanja. Ne krećući se, na neki smo način zaustavljeni u svom osobnom razvoju, iako se i dalje krećemo kroz vrijeme. Isti (minimalni), pokreti, iste misli, iste navike…

Svi želimo rasti i razvijati svoje potencijale, ali strah od promjene jednako je jak kao ta želja. Za naš ego svaka promjena predstavlja rizik, pa često podupire stare mentalne setove i odbija nove. Ovo je vidljivo u “okamenjivanju” stavova i navika koji s vremenom postaju sve otporniji na promjene, zatvoreni za nove informacije koje bi ih ugrozile. Kako je život zapravo niz promjena i učenja, prestankom pokreta prekidamo  na neki način i tok svog života. Možemo stoga reći, iako možda neobično zvuči, kako nas kretanje, pa i shiatsu i slične tehnike koje vraćaju pokret u tijelo, između ostalog i vraćaju na naš životni put.

pokret_100aPokret tjera krv u naše organe, tjera nas da počnemo disati i dovodi kisik u naše stanice. Omogućava nam da otvorimo oči i vidimo nove stvari, učimo i razvijamo se. Ispunjava naš mozak endorfinima: neurotransmiterima odgovornima između ostalog i za dobro raspoloženje. Također, pokret jača naš imunitet povećavajući broj makrofaga u krvi i pomažući im da cirkuliraju kroz tijelo brže i učinkovitije. 

tilia shiatsu pokretShiatsu tretmani mogu pomoći ponovo pokrenuti “ustajale” tjelesne tokove i izvrsni su kao podrška u održavanju tog protoka kod kroničnih bolesti ili stresa, u izazovnim životnim situacijama poput trudnoće i sl., no ne mogu u potpunosti nadoknaditi potpun izostanak kretanja u svakodnevnom životu. Srećom, zdravlju doprinosi i najobičnije svakodnevno kretanje poput kuhanja, čišćenja, hodanja i skupljanja stvari s poda. Kratke šetnje i redovito korištenje stepenica mogu mnogo učiniti za naše zdravlje, kao i ples uz omiljenu muziku. Organizirana tjelovježba može imati iznimno dobar utjecaj ako uistinu uživamo u njoj. Dosadan ili preintenzivan trening donosi samo još više stresa i dugoročno može narušiti zdravlje. Isplati se stoga isprobavati razne oblike aktivnosti dok ne nađemo onu koja nam odgovara: prvi satovi uglavnom su besplatni.

Cilj shiatsu tretmana nije stvoriti klijenta ovisnog o terapeutskoj pomoći, već podržati ga da  i sam sudjeluje u održavanju vlastitog zdravlja. Pokret je esencijalan za taj proces. Za ljude s nekim specifičnim problemom, vježbanje nije samo oruđe za održavanje zdravlja već i terapija za povratak ravnoteže u tijelo koja ima i psihički učinak. Pokret je važan za povezivanje s našim tijelom, razvoj samopoštovanja i borbu protiv osjećaja nemoći. Osim proizvodnjom endorfina i oksigenacijom tkiva, taj se utjecaj može objasniti i osjećajem uspjeha koji se javlja kada opazimo svoj napredak u vježbanju: vidimo da možemo, da smo moćni i da sami oblikujemo svoje zdravlje.