moć priče

Priče su moćne. Čujemo li pravu priču ugnijezditi će se u našem umu i usmjeriti naše životne odluke u nekom sasvim novom smjeru. To vrijedi za sve vrste priča, pa tako i za priče o porodu. Možda za njih i malo više jer porod je i dalje obavijen određenom mistikom – odvija se uvelike u bolnicama, daleko od naših očiju i žene se samo odjednom pojave s bebom. Uokolo kruži mnogo ružnih priča i stoga je toliko važno pričati dobre priče i osnaživati nove mame. 

 

Nakon zadnjeg posta javile su mi se mame sa svojim pričama, i tako je nastala ova razmjena: 

 

Ona: “… i meni su tuđe priče puno pomogle.” 

Ja: “…i meni. “

 

To je uistinu tako. U svojoj prvoj trudnoći nisam znala ništa o ničemu: trudnoći, porodu, djeci, roditeljstvu. Te teme nisu mi bile na radaru prije nego me iznenada lupila želja za majčinstvom. U pripremi za porod nisam čitala mnoge knjige o trudnoći, o porodu, roditeljstvu, postpartumu (nažalost 😀 ), ali čitala sam priče s poroda i gledala video-priče na yt. 

 

Mnoge priče čitala sam na forumima, a u ruke mi je nekako došla knjiga Sandre Babac “Drugo stanje” – skup najrazličitijih priča vezanih uz porod. Sjećam se i da sam, čitajući knjigu Ine May Gaskin, zapravo čitala samo njezine priče o uzbudljivim porodima u autobusu. 

 

Nakon mog prvog poroda izašla je i knjiga “Priče o rađanju” Jelene Božac, koju sam sirovu čitala u ranom postpartumu, dok ju je moj dragi grafički uređivao. Uskoro u Srbiji izlazi još jedna knjiga puna priča: “Moć rađanja”. Sve su to dragocjene knjige za buduće majke, koje ulaze u svoj porod bez da su imale priliku svjedočiti nečijem tuđem. 

 

Ako si trudna i skupljaš hrabrost za svoj porod, čitaj, slušaj, gledaj, pitaj. Pitaj svoju mamu kako je rodila i kako je ona rođena – porodi tvojih pretkinja mogu utjecati na tvoj na načine koje teško možeš zamisliti – uzmi iz njihovih priča ono što te osnažuje, svjesna da ti i tvoja beba pišete svoju novu priču. 

 

Ako si rodila i bilo je dobro – pričaj svoju priču kad ti se ukaže prilika – svojoj djeci, majci, svakome tko te pita. Tvoja priča moćna je i može osnažiti i iscijeliti i one koje dolaze poslije i one koje su došle prije tebe. 

 

Ako si rodila i bilo je teško – pričaj svoju priču kad ti se ukaže prilika – žali se ako ti je učinjena nepravda, podijeli naučene lekcije sa slijedećim generacijama, pričaj svoju priču onome tko ti može biti prava podrška kako bi zacijelila i iz nje rasla. 

 

Priče osnažuju, mijenjaju, usmjeravaju i zacjeljuju. Lako je podcijeniti njihovu moć, ali one mogu mijenjati svijet.

 

U Tiliji na priči radimo i kroz riječi i kroz dodir. Rezerviraj svoj termin i ispričaj mi svoju priču.  


Prati me na Instagramu za više ovakvih tekstova.