Kraljica kopriva dolaskom ljeta sune u visine, a listovi potamne i očvrsnu. Postaje manje ljuta, ali i manje ukusna, pa time i zanemarena – nadobudni kuhari koji ju pohode proljećem, sad ju zaobilaze. No ljetna kopriva ipak nam nosi predivan dar: svoje sjeme. 

ženska biljka s obješenim grozdovima sjemenki

Pretrpano je hranjivim tvarima i djeluje kao nježna podrška za nadbubrežne žlijezde, bez da ih pretjerano stimulira. To znači da je idealno za podršku u babinju (ili u drugim razdobljima intenzivnog stresa), ali i kao pomoć u oporavku nakon teških razdoblja: kronično iscrpljenima, traumatiziranima i svima u procesu oporavka. 

Može djelovati i kao blagi afrodizijak, energizirajući nas i budeći želju za životom i užitkom. Dok je list koprive izvrstan tonik i diuretik za urinarni trakt, zeleno sjeme koprive divan je adaptogen za nadbubrežne žlijezde i djeluje balansirajuće na hormonalni sustav općenito, pa može ublažiti simptome PMS-a ili podržati umornu štitnjaču. Uz mnoge hranjive stvari sadržane i u listovima ( željezo, kalcij, magnezij…) sjeme sadrži i masne kiseline i vitamin E. Hranjivije je i nema isušujući učinak kao mlada biljka. 

ženske biljke pune sjemena

Bere se zeleno sjeme, tek što se formiralo u grozdove i objesilo prema zemlji. Važno je razlikovati ženske biljke sa sjemenom, od muških sa cvjetovima. U skupini često će se podijeliti – na jednu stranu ženske, a na drugu muške biljke – kao djeca u vrtiću, što olakšava skupljanje. Sjemenke, oblikovane kao sićušne biskupske kape, vise u grozdovima, dok sitni kuglasti cvjetići streme prema gore. 

muška biljka s grozdovima cvjetića usmjerenima prema gore

Dovoljno ga je pobrati i osušiti. Od peteljki ga odvajamo prosijavanjem. U čvrsto zatvorenoj staklenci, daleko od svjetla, čuva se i do dvije godine. Najčešće se uzima čajna žličica dnevno – posuta po hrani ili ubačena u smoothije, kaše, juhe. 

Sjeme možemo konzumirati i svježe. Dapače, idealno je za konzumaciju baš sad kad nas element vatre isušuje i iscrpljuje, ali dio svakako osušite i sačuvajte za duboku zimu, kad nadbubrežnim žlijezdama treba dodatna podrška. Idealan je poklon za nove mame, premorene poslovne žene i bilo koga tko je iz bilo kojeg razloga blizu burn-outa. 

Za shiatsu podršku u babinju ili drugom razdoblju intenzivnog oporavka: svoj termin rezerviraj ovdje ili me kontaktiraj ovdje