Napisano pravilo posjeta trudnici br. 2 jest: PONESI HRANU (nepisano pravilo br. 1 jest: ne pojavljuj se dok te mama ne pozove). Laktacijski kolačići su fini, hrskavi i slatki zalogaji zbog kojih će vas mame spominjati na “mama-kavama” i zvati za recept.
Kad idete u posjet novoj mami svaka hrana je dobrodošla, pogotovo ako može stajati i ne zahtjeva dodatnu pripremu, a posebni bodovi dobiju se ako je fina i zdrava.
Kolačići su uglavnom dobra ideja. Mogu stajati u “košari za dojenje” – za one trenutke kad mamu, nakon minute dojenja, lupi GLAD – ona koja se osjeća kao udarac šakom u želudac i zahtjeva trenutno unošenje nečeg, bilo čeg jestivog u usta.
Ovaj recept može se napraviti BEZ sastojaka koji intenzivno potiču dojenje i to preporučam za većinu mama. Samo ako pouzdano znate da mama ima problema s laktacijom, dodajte i magične dodatke: pivski kvasac, piskavicu i komorač.
Također, ako mama ima problema s laktacijom, svakako ju spojite sa educiranom savjetnicom za dojenje. Dojenje funkcionira po sistemu potražnje i proizvodnje dobar savjet vrijedi više od prikolice kolačića.
Bez magičnih dodataka, ovi laktacijski kolačići ostaju fini, kalorični zalogaj za gladne mame, a puni su složenih ugljikohidrata, vitamina, minerala, antioksidansa i proteina, pa ih mogu žvakati svi u kući. Ako se ne boje maminog bijesa 🙂
Evo kako ih napraviti:
SASTOJCI
- 2 velike žlice mljevenih lanenih sjemenki
- 4 velike žlice vode
- 1 šalica maslaca
- 1/2 šalice smeđeg šećera (što tamniji)
- 2 jaja
- 1/3 šalice melase ili meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 1/4 šalice pirovog brašna
- 1/4 šalice mljevenih badema ili lješnjaka
- 1/4 šalice oljuštenih sjemenki konoplje
- 1 žličica soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica cimeta (onog dobrog, ne onog koji nije dobar :D)
- 2 šalice krupnih zobenih pahuljica
- 1 šalica komadića tamne čokolade (neke fensi, sa što više kakaa)
samo ako postoji potreba za poticanjem laktacije dodajte: 4 velike žlice pivskog kvasca, 2 velike žlice mljevenih sjemenki piskavice i 1 veliku žlicu mljevenih sjemenki komorača
OPCIJE
- u verziji bez mlijeka maslac zamijenite kokosovim uljem
- originalna verzija sadrži 1 i pol šalicu šećera, ali meni je to psolutno preslatko, pa stavljam samo trećinu – vi prilagodite svom ukusu
- vegani jaja mogu zamijeniti zrelom bananom (jedna veća ili dvije manje u ovom slučaju)
- pirovo brašno možete zamijeniti pšeničnim ili bezglutenskim
- u smjesu možemo dodati i druge sjemenke i oraščiće, kakao ili grožđice po želji
- osobe osjetljive na gluten mogu loše reagirati na pivski kvasac, pa ga izbacite ako se to odnosi na vas
POSTUPAK
- zagrijemo pećnicu na 175*C
- lanene sjemenke prelijemo vodom i ostavimo sa strane
- miješamo maslac i šećer
- dodamo lanene sjemenke, jaja, melasu, vanliju i miješamo
- dodamo brašno, mljevene bademe, pivski kvasac, sol, sodu bikarbonu i cimet i još miješamo
- umiješamo komadiće čokolade, konopljine sjemenke i zobene pahuljice
- smjesu žlicom stavljamo u hrpicama na namašćeni lim za pečenje i pečemo oko 10 minuta
Trik je u tome da se oduprete želji da ih pojedete sami, lijepo ih zapakirate i dostavite mami. Usput operite suđe ako ga ima, objesite veš i ne zadržavajte se predugo. Mama će vas zvati ako vas zatreba ili zaželi vaše društvo.
Još jedan lijep poklon za novu mamu je shiatsu tretman. U Tiliji mama sa sobom može povesti bebu koja za vrijeme tretmana spava u maminom zagrljaju ili neposrednoj blizini, a može i dojiti i maziti se dok radimo.