Dok nam se opako bliži solsticij i ja polako već razmišljam o žvrljanju teksta o ZIMI, tretnutno smo ipak zakupljeni blagdanima i svime što uz to ide. Bombardirani smo sa svih strana muzikom, bljeskanjima, katalozima i šarenom plastikom. Svake godine ludilo počinje sve ranije i postaje sve teže naći mirni kutak za osjetiti čaroliju tihe, blagdanske noći. Zato evo par kratkih ideja za proslaviti blagdane onako za pravo, daleko od kiča, neumjerenosti i licemjerja.

bozicni kaosDogađa se polako da ulazak u dućan tijekom prosinca sadrži sve više nervoze, računi na blagajni postaju sve dulji, gužve su sve veće, navčanici prazniji, a kredita za otplatiti više. Kao da smo ljubav i pažnju zamijenili za stvari. Namjera je možda dobra: ako netko ostane bez poklona osjetiti će se zapostavljenim. Moramo misliti na svakoga, a koliko ćemo potrošiti tumači se kao mjera ljubavi za tu osobu. Za one “bliskije” izdvojiti ćemo kunu više, a za one “ostale” bitno je imati neku “sitnicu”, da se zna da smo “mislili i na njih”.

Teško je isčupati se iz tog vrtloga očekivanja, procjena, balansiranja između onog što možemo i želimo potrošiti. Ali može se. Samo se moramo podsjetiti da ljubav nije mjerljiva količinom novca potrošenog na neku osobu. I da ono najvrijednije što imamo nije novac već vrijeme i pažnja.

Blagdani svjetla, koje god vjere bili i koje god svetkovine slavili, nekako su se svi nagurali u ovo doba godine, ne bez razloga. Bliži nam se slosticij i od davnina su narodi u to vrijeme slavili pobjedu svjetla nad mrakom, dana nad noći, dobra nad zlom i sve inačice toga. Kasnije razvijene religije kalendarski su se naslonile na te stare tradicije tako da uzbuđenje koje osjećamo u prizorima svjetlucavih lampica i svjećica u mračnim, maglovitim noćima sadrži u sebi nešto iskonsko, organska sjećanja na sve minule proslave svjetla nad mrakom (zgodan sažetak najpopularnijih vjerovanja i običaja dala je prije nekoliko godina u jednom članku Marina Šerić).

solsticijAko uklonimo sve male razlike koje čine ljepotu religijskog šarenila, ostaje nam borba dobra i zla, te kao osnovni cilj pobjeda svjetlosti/ljubavi nad mrakom/strahom. To je osnova blagdana koju ne smijemo zaboraviti, ostalo su lijepi detalji. Na pretjerano trošenje i nervozu u osnovi nas tjera strah: da ćemo nekoga razočarati, da nećemo “pravedno” darivati svih, da ćemo dobiti vrijedniji poklon nego ćemo darivati, da nećemo dovoljno dobro poklonom izraziti svoju ljubav i pažnju. U tom bunilu lako je izgubiti se u šarenilu ponude, ali ako vam je dosta pop muzike i šarenih omota ili naprosto više nemate novaca, evo nekih ideja za alternativne oblike darivanja:

Pokloni ono najvrijednije što imaš za dati: svoje VRIJEME I PAŽNJU

  • svojoj obitelji: na badnjak nemoj buljiti u (uglavnom koliko se sjećam grozan) blagdanski program, zatvoriti se u kuhinju pripremajući (previše) hrane ili (sve popularnije) otići na cugu u lokalni kafić, već ugasi televizor i pričaj s familijom. Igraj se sa svojim djetetom, saslušaj još jednom priče svoje bake, mazi psa bez gledanja na sat. Grli se s partnerom bez vremenskih ograničenja, šeći i gledaj u zimsko bistro nebo.
  • volonterljudima oko sebe: propusti pješake na pješačkom prijelazu, pridrži sporima vrata, saslušaj smireno starije susjede koji ne shvaćaju da se tebi žuri. Odluči da ti se danas ne žuri. Pozovi susjeda koji živi sam na božićni ručak. Uzmi malo vremena i obnovi svoje znanje prve pomoći kako bis mogla pomoći svom bližnjem kad zatreba.
  • sebi: uzmi malo vremena za učiniti neke stvari koje stalno odgađaš jer nisu “hitne” – pokrpaj odjeću uz božićni film, čitaj knjigu, budi sama sa sobom, šeći i gledaj u zimsko bistro nebo
  • onima kojima je potrebna pomoć: volontiraj. Mogućnosti je nebrojeno i svaka će te na kraju obogatiti. Možda se sad možeš obvezati na samo jedan dan i to je u redu – jedan dan slaganja paketa pomoći čini veliku razliku za nekoga. U osnovi, možeš kontaktirati bilo koju udrugu koja se bavi temom koja te zanima i vjerojatno će imati posla za tebe. Ovo je zgodno mjesto za početak: http://www.vcz.hr/, a ovo je trenutno aktualno i stalno je potrebna pomoć: https://www.facebook.com/areyousyrious/.

Pokloni svoje UMIJEĆE: ufuraj se u “uradi sam” raspoloženje i učiniteto znaš

Ako imatkozmetikaš posebne talente, vjerojatno ih već upotrebljavaš za darovati svoje sretne prijatelje, ali postoje neke stvari toliko jednostavne da uspijevaju “od prve”, čak i ako nisi “DIY” tip

Ako ti je ostalo nešto novca ili ga samo ga ne želiš potrošiti na gluposti, poklonitga onima koji imaju mnogo manje

Vrijednost deset kuna drastično se mijenja ovisno o tome u čijem se džepu nalazi i u kojem se dijelu svijeta nalazi taj džep.

Evo, to je samo nekoliko ideja. Želim ti ugodne blagdane – na toplom i suhom, u dobrom društvu.