Tihe, cjelodnevne kiše, sivilo i magla. Žuta kiša lišća koja na tlo pada filmski lagano. Vlaga u zraku i usporenje. Tako izgleda vladavina metala. Raspojasanost i bogato rasipništvo babljeg ljeta polako je zamijenila hladna jasnoća prave jeseni. Iako nije ni približno hladno kao zimi, još smo omamljeni toplinom kraja ljeta, pa zahlađenje često doživljavamo okrutnim i umotavamo se revnije nego pri zimskim minusima, a topla pića i jača hrana postaju sve privlačniji.

Kineska medicina jesensko vrijeme povezuje sa simbolikom elementa metala i njegovim organima: plućima i debelim crijevom. Uistinu, jesen nam donosi sezonu respiratornih infekcija, djelomično zato jer se počinjemo povlačiti u zatvorene, rjeđe provjetravane prostore što olakšava prijenos uzročnika, a djelomično i zbog slabljenja imuniteta na što ogroman utjecaj ima upravo debelo crijevo na čiji rad smanjenje dnevnog kretanja može utjecati samo negativno. Kineska tradicija nudi nam praktične savjete kako podržati pojedine organe kroz prehranu, ali i potiče nas da iskoristimo sezonu za rad na sebi.

tugaxNa emocionalnom planu element metala povezan je s tugom i dugi jesenji sivi dani kao da potiču taj osjećaj žaljenja, nostalgije, bola zbog rastanka s ljetom. Tuga je zdrav osjećaj kojeg si u modernom društvu često i ne dopuštamo osjećati – zato jer nije prikladno, jer smo krivog spola ili nemamo vremena. Ako imate neodrađene osjećaje tuge, ovo je dobar trenutak da im se posvetite, odtugujete svoje i nastavite sa životom, jer dok tugu ne proradimo i ne otpustimo, stojimo na mjestu, zapeli u prošlosti. U ovoj sezoni priroda nas uči važnu lekciju otpuštanja. Kao što drveće bez oklijevanja odbacuje svoje predivno lišće, stvarajući na tlu humus koji će iduće godine omogućiti pojavu novog, mladog lišća, tako je i za nas važno da stvari/odnose/ideje čije je vrijeme prošlo otpustimo kako bi napravili mjesta za nove i krenuli dalje.

Ovo je i vrijeme kada možemo naučiti najviše o sebi. Kao što jesen ogoljuje stabla, tako nam samoća jeseni omogućava da se jasnije zagledamo u sebe i napravimo mentalno čišćenje.

Na mentalnom planu element metala prožima jasnoća. Pomisli na odsjaj oštrice mača ili bistro jesenje jutro, kada se magla raziđe, hladnoća štipa obraze, a pogled kroz ogoljela stabla seže u daljine. Kontrasti su oštriji i sve ljepote, ali i mane vidljivije, jasnije. Ovo je idealno vrijeme za raščišćavanje zbrke u glavi, analiziranje protekle godine i stvaranje planova za budućnost. Za razdvajanje bitnog od nebitnog i otpuštanja nevažnih/neistinitih/nepotrebnih stvari/ljudi/ideja kako bi napravili mjesta za nove, koje će naš život obogatiti. Sličnu funkciju u našem tijelu obavlja debelo crijevo, koje upija hranjive i našem organizmu potrebne stvari, a odbacuje one nepotrebne ili štetne. Kada nađete mentalni mir i jasnoću, prebacite se u fizički svijet i iskoristite kišnu nedjelju da pročistite ormare, smočnicu, bookmarkse ili foldere na računalu. Rješavanjem nepotrebnog otvaramo prostor za nove i uzbudljive stvari.

Metal je i element komunikacije – simboliziraju ju pluća i koža – mjesta razmjene u našem tijelu. Putem ta dva organa naše tijelo prima kisik i informacije o okolini, a van izbacuje štetne tvari i informacije o našem stanju. Tako na koži možemo očitati što nam se događa u tijelu putem promjena poput crvenila, osipa, diskoloracija itd., a slično je i s lošim zadahom koji upućuje na dublje probleme. Jesensko zahlađenje pravi je trenutak za poraditi na komunikaciji s dragim osobama – duge šetnje i razgovori uz šalicu toplog napitka idealni su za to. Iskoristi ovo vrijeme da rasčistiš stare sukobe i nerješena pitanja koja te dugo muče. Ako nisi u mogućnosti razriješiti ih s tom osobom, uvijek možeš propitati svoje osjećaje o tom sukobu: zašto te drži i kako bi njegovo otpuštanje utjecalo na tebe. Možeš i odraditi neki simbolični ritual koji će ti pomoći da kreneš dalje, npr. napisati pismo toj osobi i zatim ga se riješiti, spalivši ga ili naprosto bacivši u smeće.

sasamimsobomSada je isto tako pravo vrijeme za poraditi na komunikaciji sa samim sobom – jesensko skupljanje energije povlači nas u sebe, potičući da se zadubimo u svoju nutrinu i istražimo svoje prioritete, probavljajući i internalizirajući one za nas prave, a odbacujući one krive, nametnute, zastarjele. Tihi, mračniji dani idealni su za meditaciju, promišljanja o životu ili čitanje dobre knjige – jedan od ugodnijih načina za osobni rast i razvoj. Pluća simboliziraju i inspiraciju (zove li se tako slučajno?) – kada odbacimo nepotrebno, štetno, otvaramo mjesta za novo, čisto, nadahnjujuće (također prikladan naziv) i tu na scenu stupaju pluća koja su simbolički kanal za ulaz daška čistog zraka u učmali um.

Još je jedna funkcija metala: kao što dragocjeni metali daju vrijednost zemlji, tako on simbolizira naš osjećaj vlastite vrijednosti. Ako ne posjedujemo unutarnju jasnoću, jasnu sliku o sebi, potvrdu vlastite vrijednosti tražiti ćemo izvan sebe. Stalna potreba za pohvalom, akumuliranjem materijalnih dobara ili različitih postignuća kao potvrde vlastite vrijednosti ukazuje na manjak unutarnjeg osjećaja da smo vrijedni sami po sebi, samim svojim postojanjem. Vanjski izvori osjećaja vrijednosti mogu nas zadovoljiti samo kratkotrajno, a slika o sebi izgrađena na temelju inputa okoline krhka je i u stalnom riziku od raspadanja, ako neki od vanjskih faktora nestane. Svatko od nas čudo je kreacije i samim svojim postojanjem vrijedni smo za ovaj svijet. Ako nismo to osvjestili, možemo imati teškoće s otpuštanjem stvari i vanjskih potvrda svoje vrijednosti.

U sljedećem tekstu navesti ću neke jednostavne recepte i vježbe za podršku elementu metala. Do tada uživaj u ovom predivnom godišnjem dobu. Jesensko sivilo otkriva ljepotu detalja i na njegovoj pozadini lakše do izražaja dolaze jarke boje požutjelog lišća, neuništivih nevena, rumenih šipaka i jasnih zalazaka sunca. Ovo je vrijeme tišine, mira, jasnoće i ljepote detalja. Ne dopusti da samo prođe pored tebe.