Redovitom masažom možemo izbjeći probleme vezane uz ožiljak, umanjiti ili ukloniti već postojeće. Rad na ožiljku važan je dio pripreme za novu trudnoću i poboljšava izglede za uspješan vaginalni porod nakon carskog reza.

Odluka kada početi raditi na ožiljku ovisi o dva osnovna kriterija:

  1. Je li ožiljak izvana sasvim zacijelio (nema krvarenja, vlaženja, znakova upale, mokrih ni suhih krastica)? Često je to kroz 6-8 tjedana, ali nije pravilo. Ako nismo sigurni možemo provjeriti sa stručnjakom (patronažnom sestrom, liječnikom opće prakse ili dermatologom).
  2. Jesmo li spremni? Možemo li dotaknuti trbuh, ožiljak? Važno je pomno slušati tijelo – ako je ožiljak zarastao, ali je bolan na dodir čekamo. Možemo raditi oko ožiljka ili ga samo nježno izvana masirati uljem.

Masažu možemo u početku raditi 3-5 puta tjedno. Kad riješimo sve simptome i sve lijepo klizi možemo prorijediti na jednom tjedno, pa jednom mjesečno. Dobro je dugoročno provjeravati stanje jer se ožiljak stalno mijenja. Barem dvije godine nakon operacije je u aktivnoj promijeni, a moguće i mnogo duže. Dakle i nakon što smo zadovoljni rezultatima, nužno je svako toliko provjeriti stanje i po potrebi ponoviti redovite masaže dok opet ne dobijemo punu slobodu pokreta u abdomenu. S masažom možemo početi i godinama, pa i desetljećima nakon operacije i imati izvrsne rezultate, nikad nije prekasno!

Masiramo tri različite razine tkiva: potkožno tkivo, mišiće i organe. Realno postoji mnogo više slojeva, ali za svoje smo ih potrebe ovdje pojednostavili. Za prvi sloj samo ćemo pustiti prste da potonu u kožu i kliziti ćemo preko potkožnog tkiva. U drugom sloju potonuti ćemo do mišića, prvog čvršćeg tkiva koje osjetimo pod prstima i kliziti po njima. Za treći sloj savinuti ćemo koljena i polako tonuti u tkivo, strpljivo čekajući da nas tijelo pusti da dopremo duboko – možda će biti potrebno par udaha i izdaha da to postignemo. Kad dođemo na željenu razinu možemo osjetiti pritisak na mokraćni mjehur i važno je da tretiramo taj duboki, intimni dio svog tijela s apsolutnim poštovanjem i nježnošću. Kad izlazimo iz najdubljeg sloja činimo to polako, kao da izvlačimo ruke iz žvakaće gume, dajući vremena slojevima tkiva da se vrate na mjesto.

Radimo u ležećem položaju, bez ulja kako bismo imali dobar hvat na tkivo. Želimo čiste i suhe ruke i kožu, kratke nokte. Smiren i strpljiv um. Promjene koje želimo postići su za cijeli život i nema nikakve žurbe. Radimo s jačim pritiskom, dovoljno jakim da potonemo duboko u tkivo, ali nikad toliko da izazovemo oštru bol. Osjećaj pritiska, peckanja, topline, zatezanja ili žarenja je u redu, ali bol nikad nije prihvatljiva. Ako masažom izazivamo bol, tkivo koje želimo omekšati i osloboditi još će se više stisnuti i dobiti ćemo reakciju suprotnu onoj koju želimo. Ne želimo se boriti s tijelom, već slušati, prilagođavati pratiti, surađivati.

Dok klizimo po tkivu tražimo smjer u koji naše tijelo ne želi ići, zadržimo taj položaj i čekamo reakciju: otpuštanje, toplinu, otapanje. Drugi način na koji radimo je taj da rastegnemo tkivo ožiljka dok ne osjetimo žarenje, peckanje, toplinu i držimo dok osjećaj ne prođe. Želimo postići slobodu pokreta, nezavisnost slojeva, glatko klizanje tkiva. Kako bismo osjetili što to znači za početak stavimo prste na dio trbuha bez ožiljka i klizimo u raznim smjerovima. Osjetimo kako nam se prsti pomiču bez otpora – to nam je cilj postići s ožiljkom.

Pogledaj video i pokušaj izmasirati svoj ožiljak. Čak i ako nemaš nikakve simptome, možda naiđeš na zatezanja koja bi trebalo osloboditi. Na taj način možeš prevenirati kasnije probleme. 

 

Ove tehnike možemo upotrijebiti na bilo kojem ožiljku na abdomenu npr. ožiljku od operacije slijepog crijeva.

Ako nismo sigurni radimo li na ožiljku dobro, ne uspijevamo osloboditi tkivo, imamo jake simptome ili naprosto želimo stručnu pomoć možemo potražiti terapeuta. Terapeuti koji rade visceralno mogu raditi mnogo dublje i preciznije od nas, a mogu nam i pokazati kako da mi radimo na sebi. To su najčešće osteopati, fizioterapeuti, shiatsu praktičari ili maseri koji su prošli dodatnu edukaciju iz rada na ožiljcima. Jako je bitno naći profesionalca koji ima iskustva u radu s ožiljcima, priraslicama i općenito radom na abdomenu. Osim toga bitno je da ti terapeut odgovara na osobnoj razini – ovo je jako intimni tretman, trbuh je naše najranjivije mjesto i uz ožiljak često vežemo emocije koje u toku tretmana mogu izaći na vidjelo, te je bitno da terapeut može biti odgovarajuća podrška u tom trenutku.

Možda radiš samomasažu, ali ne uspijevate osloboditi jedan dio ožiljka ili niste sigurna radiš li dobro. Za tvoje nedoumice i pitanja nudim ti jednosatne konzultacije, online ili uživo, na kojima odgovaram na sva tvoja pitanja, teoretska ili konkretna i podučavam te tehniku samomasaže. U Tiliji radim stručan tretman ožiljka, uz poduku kako da sama radiš kod kuće. Za konzultacije i tretmane, termin rezerviraj online.

Ako te pomisao na vaš ožiljak ispunjava nelagodom, a ideja da staviš ruku na njega tjera na plač ne brini, nisi jedina. To je sve normalno i može se riješiti, o čemu ću još pisati.