Trudnice se u prvom tromjesečju susreću s hrpom preporuka, dobronamjernih savjeta, zastrašivanja i zabrana. Svaka trudnoća je drugačija, pa ista pravila neće vrijediti za sve. Uvijek  treba slušati vlastito tijelo i vlastitog liječnika. U prošlom tekstu navela sam kako shiatsu može pomoći u prvom tromjesečju. Slijedi kratki popis stvari koje u trudnoći možemo učiniti same za sebe i svoju bebu:

 1. Izbaciti štetne tvari iz upotrebe

  pusenjeCigarete – ostaviti ih nije lako, ali ovo je idealna prilika, jer rijetko ćete imati bolju motivaciju za tu odluku. Ne možeš li u potpunosti prestati, barem smanji broj cigareta na minimum. U svakom slučaju izbjegavaj zadimljene prostore i protjeraj pušače iz svoje blizine.

  Alkohol – većini trudnica se ionako gadi, a svako pretjerivanje u njemu štetno utječe na plod. Najbolje ga je sasvim ukinuti ili ograničiti na povremenu čašicu kupinovog vina.

  Kofein – za razliku od prvo dvoje, mnogi ga ne smatraju štetnim. Ipak, prolazi kroz posteljicu, a beba ga se teško rješava iz sistema. Osim u kavi, nalazi i u mnogim drugim namirnicama (čokolade, gazirana pića, čajevi…). Preporučljivo je ograničavanje kave na šalicu dnevno.

  Toksična kozmetika i sredstva za čišćenje – za novorođenu bebu skloni smo koristiti neutralna i prirodna sredstva, ali i sredstva koja koristimo u trudnoći ulaze u naš organizam udisanjem ili preko kože. Stoga nije prerano za pročistiti taj dio svog kućanstva: izbaci barem najtoksičnija sredstva, ona najjačeg mirisa i učinka i ograniči se na blaže varijente. Sad je pravi trenutak za prijeći na prirodnu kozmetiku i sredstva za čišćenje, pa nećeš morati o tome brinuti kad dođe beba.

  Neke biljke, lijekovi i eterična ulja – mogu uzrokovati probleme u trudnoći, pa i pobačaj. Mnogi se začude kad shvate da nije sigurno popiti “obični” aspirin. Prije korištenja bilo kojeg novog dodatka prehrani ili lijeka, informiraj se je li siguran za trudnice.

 2. Ubaciti zdrave namirnice u prehranu

  spinat-smutiKako biste svojoj bebi osigurala sve pootrebno za razvoj, umjesto skupih i upitno korisnih sintetiziranih dodataka prehrani, oboružaj se zdravom hranom. U osnovi je “normalna” raznovrsna prehrana sasvim dovoljna, u prvom tromjesečju nije potrebno čak ni povećavati količine. Čak i nutrijente koji se spominju kao najbitniji možemo dobiti dovoljno bez suplemenata.

  Folat (nije isto što i folna kiselina koja se nalazi u većini tabletica). Šalica špinata ili blitve u smoothie-u, zdjelica variva ili salate od leće ili porcija pečene jetre pokriti će dnevne potrebe.

  Vitamin D – živimo u vrlo sunčanoj zemlji. Ako samo dva puta tjedno izložimo lice i ruke suncu, na samo nekoliko minuta, tijelo će sintetizirati dovoljne količine.

  Magnezij dobro utječe i na mučninu i na zatvor, pa može znatno olakšati početak trudnoće. Nalazimo ga u orašastim polodovima i već spomenutom zelenom lisnatom povrću i mahunarkama, a dobar izvor je i “magnezijevo ulje” koje se nanosi putem kože, kroz koju se posebno dobro i brzo apsorbira.

  Ukratko, ako jedeš relativno normalno i ubaciš malo više zelenog lisnatog povrća, mahunarki, oraščića i masne ribe, uistinu ne moraš razbijati glavu brojanjem mikrograma nutrijenata ili gutanjem tabletica.

 3. Masirati se uljima

  Neželjene, (iako sasvim bezopasne), strije su uglavnom uzrokovane genetski, te kvalitetom prehrane i brige o koži. To znači da će neke žene razviti strije što god učinile, ali uz njegu one mogu biti puno manje i blaže. Osim već spomenute prehrane, elastičnost kože dodatno ćemo potaknuti hidratacijom (to ne bi trebao biti problem jer je pojačana žeđ još jedna pojava tipična za trudnoću) i masiranjem finim uljima.

  Kako bi se prevenirale strije, koža mora biti elastična prije nego počne rastezanje i pravi trenutak za početak njege je upravo sada. Svako hladno prešano ulje će poslužiti, ali posebno su cijenjena viskoznija ulja i biljni maslaci poput ulja pšeničnih klica, bademovog ulja, shea ili kakao maslaca itd.

  Jednostavan recept za trudnički maslac za tijelo: 1/2 šal kakao maslaca + 1/4 šal ulja pšeničnih klica + 1/4 šal bademovog ulja + 2 vžl pčelinjeg voska. Sve zajedno zagrijavati dok se ne rastopi, promiješati i uliti u staklenku da se ohladi. Dobro ga umasiraj u trbuh, bedra, grudi i međicu (zahvaliti ćeš mi kasnije).

 4. Stvoriti zalihe namirnica i trikova koji pomažu umanjiti osjećaj mučnine

  mucninaVećini žena pomoći će đumbir (kao čaj ili ušećeren za žvakanje), metvica (kao čaj ili u obliku bonbona), bademi, te razne suhe grickalice (štapići, grisini, krekeri). Raspoređivanje hrane u više malih obroka kroz dan pomaže jer su glad i prejedanje jednako su poticajni za mučnine.

  Manjak magnezija može biti povezan s intenzitetom mučnine (točka 2). Pomoći može i masiranje ili pritiskanje akupresurne točke P6 (na slici). Mnoge žene naći će vlastite “čarobne” kombinacije, poput vode s krastavcem ili svježeg sira i banane – osluškuj vlastiti nos i želudac. Kad više ništa ne pomaže lezi i odmori – mučnina će samo jačati kad smo iscrpljeni (vidi točku 9).

 5. Kupiti mekani grudnjak

  gumicaJedan od prvih simptoma trudnoće su upravo neugodno natečene i bolne grudi. Pamučni grudnjaci bez žice, mekani sportski topići, možda čak i udobni grudnjaci za dojenje biti će ti korisni kroz cijelu trudnoću i kasnije.

  Još je rano za pravu trudničku odjeću, ali ovo je razdoblje popraćeno i probadanjima, napetošću i nadutošću u trbuhu, pa bi već sad mogla imati koristi od hlača mekanog struka, poput harem, yoga ili jeggings hlača. Posluživši se malim trikom s gumicom za kosu, omiljene traperice možeš nositi kroz dobar dio trudnoće (slika).

 6. Vježbati

  Ako si dosad vježbala, trudnoća nije razlog da prestaneš (osim ako se radi o rizičnim sportovima u kojima su česti padovi i jaki udarci). Svakako treba osluškivati svoje tijelo i prilagoditi intenzitet vježbe, ali mnoge trudnice bez problema odvježbaju cijelu trudnoću.

  Svaka trudnoća je drugačija i prvo tromjesečje često će sabotirati tvoju motivaciju za vježbanjem jakim osjećajem umora. Pokušaj se snaći i aktivnosti prebaciti ujutro ili kad već imaš najviše energije. Ako dosad nisi vježbala, isprobaj nježna istezanja i jednostavne vježbe snage kako bi visoku trudnoću i porod dočekala u što boljoj formi. Posebno se posveti jačanju ruka (za nošenje bebe kasnije) i zdjeličnog dna (vidi točku 7).

 7. Usporiti

  Tvoje tijelo usmjerilo je sve svoje snage na stvaranje novog živog bića. To zahtjeva mnogo energije i zato su trudnice pospane i gladne (kad im nije mučno). Tijelo luči i gomile hormona koji utječu na njegovo funkcioniranje, pa i na psihu. Zato te svašta nešto boli i plače tise kad vidiš srcedrapateljnu reklamu za detrdžent. Svi ti simptomi postaju puno izraženiji ako se iscrpljujemo – tijelo nas opominje da stanemo na loptu. Katkad je dovoljno dopustiti si duži noćni san ili kratki dnevni odmor, da se mučnine i drugi simptomi znatno ublaže.

 8. Opustiti se

  opustite se, shiatsu, masaža, velika gorica, trudnoća, prvo tromjesečjeProbadanja u trbuhu su normalna, mučnine su normalne, ne imanje mučnina je normalno, blago krvarenje pri implantaciji je normalno, pospanost je normalna, zatvor je normalan, noćne more su normalne, kao i predivni intenzivni snovi. Cmizdrenje je normalno, a i zaboravljivost. Normalno je jesti pomalo po cijeli dan, ali i zbog mučnina izgubiti tek.

  Osim u slučaju obilnog krvarenja i jakih bolova, najvjerojatnije si samo trudna na svoj specifični način i sve će biti ok. Drži se podalje od negativnih ljudi i vijesti, gledaj komedije, šeći prirodom, jedi finu hranu i spavaj kolko god možeš (dok još možeš).